Din 2012 scriem povestea comunității
Misiunea noastră este aceea de a veni în sprijinul comunității locale prin implementarea a diverse proiecte educative, ecologice, de economie socială și multe altele.
Povestea noatră … motivația de a continua… Din dorința de a păstra vie o tradiție veche și de a produce în comunitatea noastră din Trușești, județul Botoșani, pâine naturală și gustoasă ca odinioară, dar și din preocuparea de a ne implica în viața comunității și de a ajuta semenii, în urmă cu câțiva ani am avut șansa de a pune bazele unui proiect îndrăzneț. Prin intermediul unui proiect derulat la nivelul Primăriei Trușești, finanțat cu fonduri europene de Fundația SOROS România, am înființat organizația non-guvernamentală Asociația ”Impact Trușești”. Având oportunitatea de a ne susține organizația nou înființată prin dezvoltarea unei activități economice ca principal mijloc de autofinanțare, am ales să producem pâine. Astfel a luat ființă ”Cuptorul de basm”, singura întreprindere socială din județul Botoșani. ”Cuptorul de basm” a reprezentat pentru noi încă de la început o șansă de a da valoare comunității noastre. Am pus, așadar, bazele unei unități de producție în care am angajat 3 persoane din comuna Trușești, fără calificare în domeniul panificației, dar dornice să muncească și am decis ca profitul obținut din vânzarea pâinii să îl reinvestim în programe remediale pentru copii dezavantajați (ore de limba și literatura română și matematică), ateliere de creație și activități de timp liber pentru aceștia, organizate în vederea dezvoltării unor abilități creative, promovării talentelor, socializării și dezvoltării personale, acțiuni umanitare pentru copii și vârstnici cu o situație materială precară precum și programe și acțiuni civice și de voluntariat. Aceste programe, activități și acțiuni au fost inițiate în scopul sprijinirii persoanelor enunțate printr-o intervenție socială cât mai eficientă în rândul acestora. Am avut îndrăzneala de a face ceea ce era mai greu, și anume producție, considerând că acest tip de activitate înseamnă cu adevărat o economie ”sănătoasă” – și ne-am îngreunat situația, dorind să punem pe masa oamenilor pâinea de altădată, acea pâine gustoasă, ”curată”, fără adaos de amelioratori, dospită în tihnă, modelată de mâini dibace și coaptă pe vatră la un foc zdravăn de lemne.
Așadar, entuziasmul de început a fost oarecum știrbit de dificultăți în procesul de producție. Prima pâine a ieșit gustoasă, dar nu și aspectuoasă, pentru că angajații nu erau calificați, ci erau doar persoane fără loc de muncă. Am chemat 2 brutari care erau în branșă și le-am dat rețeta noastră, să inițieze oamenii în procesul de producție, dar ne-au arătat ce greu e să faci pâine naturală în comparație cu cea pe care o făceau ei, în care puneau amelioratori. Ne-au explicat entuziasmați că sunt multe tipuri de amelioratori, care dau gust, prospețime, creștere, culoare și că cei mai mulți oameni aceste proprietăți le caută la o pâine. L-am chemat cu speranțe și pe alt brutar, care lucrase demult în domeniu, dar care s-a arătat total nemulțumit de cât de mic e cuptorul, malaxorul și toate celelalte… Toți ne-au descurajat și ne-au spus să renunțăm, să facem pâine doar cu făină, apă, drojdie și sare și la o capacitate așa de mică. Ei au venit cu niște ”punguțe cu prafuri” și ne-au arătat pe bună dreptate, că pâinea lor are aspect comercial, iar a noastră, nu, și ne-au spus că avem un cuptor prea mic. În acel moment crezul nostru inițial a fost ”dărâmat”, rețeta nu era bună, cuptorul și celelalte de asemenea … Și totuși pentru gustul acela deosebit al pâinii de altădată, pentru că ”e așa de gustoasă, că o mănânci goală”, pentru că e ”așa cum o făcea bunica”, pentru ”mirosul acela din copilărie”(așa cum declară clienții noștri), nu am renunțat la visul nostru și în cele din urmă am cooptat cu ajutorul unui fost administrator de brutărie, un brutar din comunitate, pensionat, pe ”nenea Ghiță”, un om pasionat, cu o vastă expertiză în domeniu, un om care făcuse pâine toată viața lui și care pentru noi a devenit un adevărat mentor. Era un om harnic și neobosit, preocupat în permanență de calitatea pâinii, un om care lucrase în vremea comunistă la o brutărie ce deservea toată comuna Trușești, ”se făceau acolo peste o mie de pâini pe zi și le dădeam la rație.” A lucrat până în anul 2005, apoi s-a pensionat. Din 2014 a răspuns cu drag, de fiecare dată, solicitărilor noastre – mai întâi ca voluntar și în cele din urmă a fost angajat cu jumătate de normă la noi. Pentru noi, ”nenea Ghiță” a fost cel care ne-a transmis meșteșugul pâinii de altădată într-un mod simplu și curat, așa cum era și el. El ne-a încurajat, ne-a demonstrat că se poate face pâine ca odinioară și ne-a întărit crezul nostru. Avea aproape 70 de ani și anul acesta s-a dus, dar a lăsat în urmă o profesie oamenilor pe care i-a format și care acum o practică cu mândrie.
Am păstrat în amintirea lui, undeva într-un cuier din incinta brutăriei, acolo unde o punea el, cureaua de la pantalonii albi de brutar și scăunelul pe care se așeza rar, doar să fumeze o țigară, la ieșirea din spate. În rest, nu avea tihnă, ci o mare responsabilitate față de pâinea care avea să ajungă pe masa oamenilor. Ne pare rău că nu ne mai este alături și ne străduim să păstrăm și să punem în practică micile secrete și tot ce ne-a învățat el și să fim mereu la înălțimea așteptărilor sale, gândindu-ne ce ar spune el despre pâinea scoasă astăzi din cuptor. Ușor, ușor, deși la o capacitate mică, lucrurile au început să funcționeze și chiar dacă ne-am aflat de multe ori în impas, înregistrând datorii mari, am reușit prin eforturile proprii și a celor mai apropiate persoane, să menținem activitatea și să diversificăm gama de produse. De profit nu a putut fi vorba în primii ani, dar cu ajutorul voluntarilor, membrilor asociației, sponsorilor, prietenilor apropiați am reușit să realizăm acțiuni frumoase și să ne implicăm în viața comunității, sprijinind persoane vulnerabile precum, vârstnici singuri cu pensii mici, copii cu o situație materială precară și cu rezultate școlare nesatisfăcătoare sau cu risc de abandon școlar, copii cu părinții plecați în străinătate, etc. Activitatea întreprinderii s-a completat frumos cu cea a organizației, satisfacția producerii unei pâini gustoase a fost dublată de satisfacția oferirii acelei pâini unor vârstnici singuri, cărora nimeni nu le mai calcă pragul, sau unor copii nevoiași, cărora mama lor le rupe pâinea atent la masă în 4,5,6 bucăți, în funcție de numărul lor. Alături de proiecte ambițioase de caritate, civice, de voluntariat, cel mai important grup vulnerabil, căruia i-am acordat o importanță deosebită, îl reprezintă copiii care provin din medii defavorizate, copii cu rezultate școlare nesatisfăcătoare sau cu risc de abandon școlar. Pentru copiii din mediul rural, un mediu cu factori multipli de risc (sărăcie, abandon, abuz), lipsa unor servicii sociale și educaționale remediale reprezintă o condamnare sigură la perpetuarea unui cerc vicios. Un ajutor material oferit la Paști sau Crăciun nu aduce o schimbare sau plus valoare, ci doar o bucurie de moment. Ei au nevoie de experiențe constante, consistente, complexe, structurate si autentice pentru a contrabalansa lipsurile din familie și a favoriza comportamente, atitudini diferite și a transforma radical o mentalitate. În urma unui program de tip remedial, derulat de asociație, L. relata cu bucurie că ”aici mi-am făcut prieteni”, V. spunea că ”nu a mai rămas corigentă la matematică, iar I. zâmbea fericit, întrebând : ”Când mai pot veni la asociație?”
Sărăcia este și o mentalitate, o obișnuință care se transmite de la o generație la alta, un fel de moștenire. Poate că nu toți copiii care au beneficiat de programul nostru de sprijin educațional remedial, de activități de socializare și dezvoltare personală, de oportunități de voluntariat sau de ateliere de creație vor deveni oameni de succes, dar pentru noi este relevant dacă vor ieși din acest cerc vicios, dacă nu se vor regăsi în statisticile negative despre mediul rural și mai ales dacă nu vor duce mai departe moștenirea mediului din care provin, definit de sărăcie, abuz, alcoolism, dependență de prestații sociale. Acestea sunt rezultatele și impactul care ne determină să continuăm un proces anevoios si câteodată extenuant si frustrant. Vrem să continuăm și să le reamintim oamenilor de vremuri în care pâinea era ceva sacru, prilej de sărbătoare și reunea în jurul ei pe toți ai casei și chiar mai mulți de atât, rude, prieteni, vecini sau pe cei aflați în nevoie. Pâinea era făcută cu trudă și nu pentru profit, ea te hrănea nu doar fizic dar și spiritual. Din păcate astăzi și-a pierdut din menire, din savoare, nu te mai satură și nu te mai bucură. Noi vrem să-i redăm un sens, acela de a uni, de a hrăni, de a te face mare și valoros pentru comunitate. Să fie acea pâine, acel gust pentru care te-ai întoarce acasă, care te leagă de ai tăi (și poate ai prefera să rămâi aici și să împarți greul decât să alegi a fi printre străini pentru o situație materială mai bună, lăsând în urmă bătrânii singuri și copiii în suferință). Facem tot ce putem pentru a oferi comunității noastre și tuturor celor care ne apreciază o pâine gustoasă, ca altădată, care îți alină dorul de cei dragi, de copilărie, de mâinile muncite ale bunicii sau ale mamei, care cu drag îți punea pe masă nu un aliment, ci dragoste, siguranță, sentimentul de a aparține și a FI, dincolo de a AVEA. Vrem ca în jurul asociației noastre să atragem nu numai parteneri și sponsori, ci și prieteni, oameni de-ai casei cu care să putem împărtăși sincer și bucuria, dar și necazul, oameni care să ne fie alături pentru că le suntem dragi și pentru că împărtășesc aceleași valori și principii. Dorim să arătăm că nu există comunități prea mici sau lipsite de importanță, să construim în continuare proiecte care să unească generații și care să ofere nu doar speranțe ci și oportunități, pentru copii, pentru cei tineri, pentru cei uitați, pentru cei cărora li s-a spus de prea multe ori, pe nedrept, că nu vor beneficia de șansele pe care le merită. Vrem să inspiram în continuare de asemenea, alți oameni și alte organizații care își propun să se implice direct în comunitatea lor și să ajute, să pună umărul la dezvoltarea unor locuri frumoase și să mizeze pe cel mai important lucru cu putință, pe OAMENI. Suntem mulțumiți pentru ceea ce am realizat și pentru că ne-am menținut activitatea până în prezent. Sigur, poate nu suntem cel mai bun model de antreprenoriat social, dar dacă cineva ar dori să ia ceva de la noi ar fi determinarea și optimismul care ne-a făcut ”să nu ne pierdem pe drum”. Suntem mândri că în comunitatea noastră se găsește acum o brutărie, o organizație activă prin care am strâns legături, am unit oameni, am bucurat inimi, am schimbat destine. Poveste scrisă de: Ella-Alexandra Pădureț Nechifor Mihaela Florina Asandei Răzvan Mihai Melnic Petru Pădureț Nechifor Gustul bun al pâinii de altădată …îl găsești, dacă dorești…la noi, la Trușești…
Vrei să fi alături de noi?
Ne dorim cu toții să trăim într-o comunitate prosperă, alături de oameni fericiți, unde valori ca egalitate, dreptate socială și bunăstare să reprezinte nu doar principii ci realități concrete, palpabile. Fiecare dintre noi aderăm imediat și necondiționat la ideea de altruism, generozitate, voluntariat dar foarte puțini sunt dispuși să-și rezerve timp și să investească energie pentru a sprijini în mod practic și pe termen lung o cauză umanitară, un proiect social, o organizație sau un grup de inițiativă locală.
Dacă timpul nu îți permite să te implici, ai posibilitatea să te implici donând pentru cauzele noastre!